Regionalny konkurs kulinarny pt. „Bitwa na drobiowe smaki” z udziałem młodzieży ZS w Parczewie

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
17 lutego 2020

     W dniach 5 i 6 lutego 2020 r. uczniowie Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Parczewie: Sara Piecyk i Adam Szypulski z klasy III Tz pod opieką mgr inż. Agnieszki Hajbos i szefa kuchni restauracji „Strefa Smaku” Andrzeja Hajbosa, wzięli udział w finale regionalnym konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Uczniowie pierwszego dnia przygotowali dwie potrawy: „Wątróbkę a la foie gras w buraczanej galaretce” oraz „Perłowego kurczaka z orzechami”. Konkurencję wygrali nie mając sobie równych. Nasza drużyna awansowała do drugiego etapu i została wyróżniona medalami oraz dyplomami.

     Następnego dnia mieli za zadanie przygotować danie finałowe. To co serwowali uczestnicy, było inspiracją przepisu „Kurczak w cieście francuskim z musem kalafiorowym” przygotowanego przez głównego sędziego konkursu Łukasza Konika. Nasi reprezentanci dzielnie walczyli w tej konkurencji i ustępując jednym punktem uplasowali się na drugim miejscu w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” wciąż mając szansę na udział w finale krajowym, gdyż sędziowie mogą przyznać jednej ekipie tzw. „dziką kartę”.
     Jest to ogólnopolski konkurs, którego głównym „bohaterem” jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo - projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii „Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych”. Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, uczestniczyliśmy w  części edukacyjnej – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni Łukasza Konika  - głównego jurora, Bartłomieja Sarnowskiego z  międzynarodowej organizacji Euro Toques, wykładu pani dietetyk Justyny Siwieli - Tomaszczyk  na temat zdrowej diety oraz spotkaniu z Maciejem Bujnikiem dyrektorem biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Podczas pracy uczniowie byli stale obserwowani przez Jury, które przydzielało punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasad zero-waste), podział pracy w zespole oraz za walory organoleptyczne i wizualne prezentowanych potraw. Uczestnicy musieli zmierzyć się również z presją czasu i czujną obserwacją kamery.
Przygotowane dania miały bardzo wysoki poziom, ale zwycięzca mógł być tylko jeden !!! Patronat Honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Edukacji Narodowej Dariusz Piontkowski, Stowarzyszenie Euro – Toques Polska.
FB: https://www.facebook.com/bitwanadrobi…
Instagram:  http://www.bitwanadrobiowesmaki.pl/

Jeśli chcecie na bieżąco poznawać co przygotowują uczestnicy „Bitwy” kliknijcie przycisk subskrybcji i nie zapomnijcie dodać łapy w górę, jeśli podobał wam się materiał. Materiał sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.  

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie